Module 3

Gefinancierd door de Europese Unie. De hier geuite ideeën en meningen komen echter uitsluitend voor rekening van de auteur(s) en geven niet noodzakelijkerwijs die van de Europese Unie of het Europese Uitvoerende Agentschap onderwijs en cultuur (EACEA) weer. Noch de Europese Unie, noch het EACEA kan ervoor aansprakelijk worden gesteld. Het verbeteren van de competenties van gemeentepersoneel op het gebied van planning en beheer van duurzaam toerisme Module Falköping SDG 15 – leven op het land Niveau : Basis

✓ Begrijp de betekenis van Sustainable Development Goal 15 (SDG 15): Life on Land, met name in de context van gemeentelijk bestuur en beleidsvorming. ✓ Leer strategieën voor het behoud van ecosystemen, het beschermen van biodiversiteit en het promoten van verantwoord reizen binnen het kader van SDG 15. ✓ Krijg inzicht in de cruciale boodschap van SDG 15 voor het welzijn van de gemeenschap en ecologische duurzaamheid, en de implicaties ervan voor gemeentelijke besluitvorming. ✓ Erken het belang van het afstemmen van toeristische praktijken op milieubeschermingsdoelen en richtlijnen van de Europese Unie. In deze module leert u… Gefinancierd door de Europese Unie. De hier geuite ideeën en meningen komen echter uitsluitend voor rekening van de auteur(s) en geven niet noodzakelijkerwijs die van de Europese Unie of het Europese Uitvoerende Agentschap onderwijs en cultuur (EACEA) weer. Noch de Europese Unie, noch het EACEA kan ervoor aansprakelijk worden gesteld.

Welkom om meer te weten te komen over Falköpings County in West-Zweden, een unieke mix van natuurlijke schoonheid en cultureel erfgoed. Gelegen aan een van de belangrijkste vogelmeren van Noord-Europa, biedt deze regio een meeslepende ervaring in wilde dieren en lokale tradities. Het natuurreservaat, beheerd door de County Administrative Board, heeft een aanzienlijke restauratie ondergaan, waardoor het een populaire bestemming is geworden voor toeristen. Alleen al de jaarlijkse kraanvogeldansen trekken meer dan 100.000 bezoekers, wat bijdraagt ​​aan de groei van de lokale gemeenschap en de ontwikkeling van de toeristische sector. In lijn met Sustainable Development Goal 15 leert u de basisprincipes van hoe Falköpings County werkt aan het behoud van het leven op het land. Door zijn erkende inspanningen dient deze regio als een voorbeeld van duurzame beschermingspraktijken gecombineerd met culturele waardering. Doe mee om te zien hoe Falköpings County succes heeft geïmplementeerd en leer hoe u deze in uw eigen context kunt implementeren INLEIDING Gefinancierd door de Europese Unie. De hier geuite ideeën en meningen komen echter uitsluitend voor rekening van de auteur(s) en geven niet noodzakelijkerwijs die van de Europese Unie of het Europese Uitvoerende Agentschap onderwijs en cultuur (EACEA) weer. Noch de Europese Unie, noch het EACEA kan ervoor aansprakelijk worden gesteld.

Wat is SDG 15 Inhoudsdia #1 SDG 15 – Leven op het land SDG 15 en toerisme Gefinancierd door de Europese Unie. De hier geuite ideeën en meningen komen echter uitsluitend voor rekening van de auteur(s) en geven niet noodzakelijkerwijs die van de Europese Unie of het Europese Uitvoerende Agentschap onderwijs en cultuur (EACEA) weer. Noch de Europese Unie, noch het EACEA kan ervoor aansprakelijk worden gesteld. Duurzame Ontwikkelingsdoelstelling 15 gaat over het leven op het land. Bescherm ecosystemen op het land, stop de achteruitgang van de biodiversiteit en bevorder een gezondere omgeving voor iedereen. Waar duurzaam toerisme en behoud samenkomen. Het gaat om het behoud van ecosystemen, het beschermen van biodiversiteit en het promoten van verantwoord reizen.

Van duurzaam toerisme tot cultuurbehoud: SDG 15 benadrukt het in harmonie brengen van toerisme met zorg voor het milieu door gemeenschappen erbij te betrekken, lokale bedrijven te ondersteunen en over de grenzen heen te werken om nieuwe partners te vinden. Inhoudsdia #2 Harmoniseren van toerisme en natuurbehoud: de rol van SDG 15 Gefinancierd door de Europese Unie. De hier geuite ideeën en meningen komen echter uitsluitend voor rekening van de auteur(s) en geven niet noodzakelijkerwijs die van de Europese Unie of het Europese Uitvoerende Agentschap onderwijs en cultuur (EACEA) weer. Noch de Europese Unie, noch het EACEA kan ervoor aansprakelijk worden gesteld.

1. Samenwerking tussen afdelingen Inhoudsdia #3 Gefinancierd door de Europese Unie. De hier geuite ideeën en meningen komen echter uitsluitend voor rekening van de auteur(s) en geven niet noodzakelijkerwijs die van de Europese Unie of het Europese Uitvoerende Agentschap onderwijs en cultuur (EACEA) weer. Noch de Europese Unie, noch het EACEA kan ervoor aansprakelijk worden gesteld. Tip: Nodig een collega van een naburige afdeling uit voor een kopje koffie. Begin een gesprek over hoe jullie kunnen samenwerken om de inspanningen ter bescherming van het leven op het land te verbeteren via jullie respectievelijke rollen. In de context van uw gemeente verwijst het overschrijden van grenzen naar het uitbreiden van samenwerking buiten uw directe afdelingen of sectoren. Dit houdt in dat u contact opneemt met verschillende afdelingen, zoals transport, milieu en cultuur, om inspanningen te coördineren om duurzaam toerisme te promoten. Door silo's te doorbreken en samen te werken op verschillende expertisegebieden binnen de gemeente, kunt u de impact van toeristische initiatieven vergroten en een holistische benadering van het behoud van cultuur en natuur garanderen. Begin met contact op te nemen met aangrenzende afdelingen binnen uw gemeente. Werk samen met de sectoren transport, milieu en cultuur om inspanningen af ​​te stemmen op duurzaam toerisme. Samen kunt u diverse expertise en middelen benutten om initiatieven op gang te brengen die de natuur en cultuur behouden en tegelijkertijd verantwoord reizen promoten. Het is van vitaal belang om te erkennen dat onze verantwoordelijkheid verder reikt dan de grenzen van onze gemeente. We moeten samenwerken met milieuorganisaties en provinciebesturen om ons milieu en onze natuurlijke hulpbronnen effectief te beschermen. Deze samenwerking is cruciaal omdat het vereist dat iedereen samenwerkt aan een gemeenschappelijk doel. Harmoniseren van toerisme en natuurbehoud: de rol van SDG 15

2. Betrokkenheid van de gemeenschap Inhoudsdia #4 Gefinancierd door de Europese Unie. De hier geuite ideeën en meningen komen echter uitsluitend voor rekening van de auteur(s) en geven niet noodzakelijkerwijs die van de Europese Unie of het Europese Uitvoerende Agentschap onderwijs en cultuur (EACEA) weer. Noch de Europese Unie, noch het EACEA kan ervoor aansprakelijk worden gesteld. Toerisme heeft de kracht om zowel te verheffen als te eroderen; de impact ervan hangt af van hoe goed we luisteren naar de stemmen van degenen die een plek hun thuis noemen. -Onbekend Bij het nastreven van de implementatie van SDG 15 is het betrekken van lokale bewoners bij toeristische planningsprocessen van het grootste belang. Deze betrokkenheid zorgt ervoor dat initiatieven niet alleen aansluiten bij de doelen van de gemeente, maar ook diep resoneren met de waarden en prioriteiten van de gemeenschap. Door actief input te zoeken van lokale bewoners, met name met betrekking tot cultureel behoud en milieubehoud, kan de gemeente een gevoel van eigenaarschap en betrokkenheid bij bewoners bevorderen ten aanzien van duurzame toeristische inspanningen. Lokaal perspectief: Lokale bewoners bezitten onschatbare kennis over de cultuur, het milieu en de behoeften van hun gemeenschap. Hun inzichten zijn essentieel voor het opstellen van duurzame toeristische strategieën die lokale tradities en hulpbronnen respecteren en behouden. Tip: Zet de eerste stap door een uitnodiging aan te vragen om gemeentelijke initiatieven te introduceren op de jaarlijkse bijeenkomst van verschillende lokale gemeenschapsverenigingen. Dit biedt een platform om uit de eerste hand van bewoners te horen over hun perspectieven op hoe toerisme hun land en middelen van bestaan ​​beïnvloedt.

3. Samenwerken met lokale toeristische bedrijven Inhoudsdia #5 Gefinancierd door de Europese Unie. De hier geuite ideeën en meningen komen echter uitsluitend voor rekening van de auteur(s) en geven niet noodzakelijkerwijs die van de Europese Unie of het Europese Uitvoerende Agentschap onderwijs en cultuur (EACEA) weer. Noch de Europese Unie, noch het EACEA kan ervoor aansprakelijk worden gesteld. Tip: Bezoek lokale toeristische bedrijven om te bespreken hoe je samen het leven op het land kunt behouden. Ga met ze in gesprek om te leren en ideeën te delen voor duurzame praktijken. Toerismebedrijven hebben een directe impact op lokale ecosystemen en gemeenschappen. Door met hen samen te werken, kunnen gemeenten duurzame praktijken zoals afvalvermindering, energie-efficiëntie en verantwoorde toeristische activiteiten aanmoedigen en stimuleren. Dit draagt ​​bij aan het behoud van biodiversiteit en ecosystemen, in lijn met de doelstellingen van SDG 15 om het leven op het land te beschermen. Bovendien werken toerismebedrijven vaak rechtstreeks samen met bezoekers, waardoor ze waardevolle bondgenoten zijn bij het vergroten van het bewustzijn over milieubehoud en cultureel behoud. Via partnerschappen kunnen gemeenten samenwerken met deze bedrijven om educatieve initiatieven, milieuvriendelijke tours en verantwoord gedrag onder toeristen te promoten. Dit helpt om een ​​grotere waardering voor natuur en cultuur te bevorderen en tegelijkertijd de negatieve impact op het milieu te minimaliseren.

Interactive dia #1 We moeten verantwoordelijkheid nemen voor wat we in gang zetten en op de lange termijn denken in plaats van geobsedeerd te raken door het aantal overnachtingen! https://youtu.be/xZXmi9awHUg?si=Ggr--3LnNj7Qn41F Gefinancierd door de Europese Unie. De hier geuite ideeën en meningen komen echter uitsluitend voor rekening van de auteur(s) en geven niet noodzakelijkerwijs die van de Europese Unie of het Europese Uitvoerende Agentschap onderwijs en cultuur (EACEA) weer. Noch de Europese Unie, noch het EACEA kan ervoor aansprakelijk worden gesteld.

Het behoud van het leven op het land: de vitale rol van SDG 15 in duurzaam toerisme 1. Betrokkenheid van de gemeenschap: Lokale bewoners en bedrijven spelen als experts van het gebied een cruciale rol in toeristische planningsprocessen, door ervoor te zorgen dat initiatieven aansluiten bij de waarden en prioriteiten van de gemeenschap. 2. Samenwerking tussen sectoren: Samenwerking tussen afdelingen binnen de gemeente en samenwerking met externe entiteiten zoals toeristische bedrijven en milieuorganisaties verbetert de effectiviteit van duurzame toeristische inspanningen. 3. Promotie van duurzame praktijken: Het aanmoedigen van toeristische bedrijven om duurzame praktijken te hanteren, zoals afvalvermindering, energie- efficiëntie en verantwoorde toeristische activiteiten, draagt ​​bij aan het behoud van biodiversiteit en ecosystemen. 4. Bewustwording creëren: Het inzetten van toeristische bedrijven als bondgenoten bij het vergroten van het bewustzijn over milieubehoud en cultureel behoud onder bezoekers, helpt de waardering voor natuur en cultuur te bevorderen en tegelijkertijd de negatieve impact op het milieu te minimaliseren. BELANGRIJKSTE PUNTEN Gefinancierd door de Europese Unie. De hier geuite ideeën en meningen komen echter uitsluitend voor rekening van de auteur(s) en geven niet noodzakelijkerwijs die van de Europese Unie of het Europese Uitvoerende Agentschap onderwijs en cultuur (EACEA) weer. Noch de Europese Unie, noch het EACEA kan ervoor aansprakelijk worden gesteld.

Gefinancierd door de Europese Unie. De hier geuite ideeën en meningen komen echter uitsluitend voor rekening van de auteur(s) en geven niet noodzakelijkerwijs die van de Europese Unie of het Europese Uitvoerende Agentschap onderwijs en cultuur (EACEA) weer. Noch de Europese Unie, noch het EACEA kan ervoor aansprakelijk worden gesteld.

RkJQdWJsaXNoZXIy NzYwNDE=