Module 1

Module 1 VERMINDERING VAN ARMOEDE Gemeentelijke Initiatieven In Duurzaam toerisme en het creëren van economische kansen

Module 1: ARMOEDE VERMINDERING SDG 1, wat staat voor “GEEN ARMOEDE”, speelt een cruciale rol in de context van toerisme. Als een van de grootste en snelst groeiende economische sectoren ter wereld bevindt het toerisme zich in een unieke positie om bij te dragen aan de economische groei en ontwikkeling op alle niveaus. GEMEENTELIJKE INITIATIEVEN IN DUURZAAM TOERISME EN HET CREËREN VAN ECONOMISCHE KANSEN

Toerisme heeft, mits duurzaam beheerd, een aanzienlijk potentieel als instrument voor armoedebestrijding. Het kan banen creëren, inkomsten genereren en ondernemerschap bevorderen, vooral in lokale gemeenschappen met beperkte economische kansen. In het hart van een dorp wordt duurzaam toerisme een baken van hoop, dat welvaart verweven, de schaduwen van armoede uitwist en de verwachting van een betere toekomst terugbrengt.

HOE BRENGEN WE DE HOOP OP EEN BETERE TOEKOMST TERUG IN ONZE GEMEENTE Het is essentieel voor Europese gemeenten om SDG1 te integreren in hun initiatieven voor duurzaam toerisme en evenementenpromotie. Het integreren van inspanningen om armoede uit te roeien in initiatieven voor duurzaam toerisme en de promotie van evenementen vergroot niet alleen de lokale culturele levendigheid, maar draagt ​​ook bij aan een rechtvaardiger en veerkrachtiger stedelijke en landelijke toekomst.

Betrokkenheid en empowerment van de gemeenschap Zet een samenwerkingsplatform op waarbij lokale overheidsinstanties, NGO's, gemeenschapsorganisaties, bedrijven, onderwijsinstellingen, religieuze groeperingen en inwoners betrokken zijn om samen beleid en methoden te creëren. 1. Identificatie van de belangrijkste belanghebbenden Ontwikkeling van een stakeholder map Initiatie van stakeholder betrokkenheid Organiseren van stakeholder bijeenkomsten Faciliteren van gezamenlijke discussies Oprichting van werkgroepen Aanmoediging om informatie te delen Bevordering van inclusiviteit Consensus en afstemming over belangrijke beslissingen en prioriteiten Vastlegging en opvolging

Bevordering van gemeenschapsgerichte toerisme-initiatieven waarbij bewoners rechtstreeks betrokken zijn bij het leveren van diensten en ervaringen tijdens de toeristische evenementen. 2. Economische kansen En inclusieve ontwikkeling Implementatie van beleid om prioriteit te geven aan lokale bedrijven, ambachtslieden en verkopers bij deelname aan evenementen, waardoor het genereren van inkomsten en werkgelegenheid worden bevorderd. Introductie van financiële prikkels of subsidies voor gemarginaliseerde groepen om deel te nemen aan toeristische evenementen, waardoor een eerlijke verdeling van economische voordelen wordt gegarandeerd.

Cultureel behoud en promotie 3. Ontwikkeling van richtlijnen voor toeristische activiteiten die het culturele erfgoed van de gemeente behouden en promoten, waarbij authenticiteit en inclusiviteit worden gewaarborgd. Introductie van culturele bewustmakingsprogramma's voor bezoekers van evenementen, waarbij het belang van lokale tradities en gebruiken wordt benadrukt. Aanmoediging van de deelname van traditionele ambachtslieden en artiesten om de culturele diversiteit onder de aandacht te brengen.

4. Duurzaam milieubeleid Handhaving van milieuregels voor deelnemers aan evenementen. Bevordering van afvalvermindering, recycling en energie-efficiëntie. Het aanbieden van educatief materiaal en workshops over duurzame praktijken voor verkopers en bezoekers, waardoor het bewustzijn over milieubehoud wordt vergroot. Integratie van milieuvriendelijke initiatieven zoals afvalscheidingspunten en herbruikbaar keukengerei om de ecologische voetafdruk te minimaliseren.

Door prioriteit te geven aan armoedebestrijding en gemeenschapsontwikkeling bij de planning en ontwikkeling van het toerisme, kunnen gemeenten veerkrachtigere, rechtvaardigere en duurzamere toeristische bestemmingen voor de toekomst creëren. HOE OVERTUIGEN WE STAKEHOLDERS?

1. Benadruk potentiële voordelen Verwoord duidelijk de potentiële voordelen van armoedebestrijding door middel van toerisme, zoals het genereren van inkomsten, het scheppen van banen, de ontwikkeling van vaardigheden en het versterken van de gemeenschap. Geef casestudy's, succesverhalen en getuigenissen van andere bestemmingen die met succes soortgelijke initiatieven hebben geïmplementeerd.

Betrek belanghebbenden bij het planningsproces 2. Betrek een breed scala aan belanghebbenden, waaronder lokale gemeenschappen, bedrijven, overheidsinstanties, NGO's en toeristische exploitanten, bij het plannings- en besluitvormingsproces. Bevorder dialoog, samenwerking en consensusvorming om ervoor te zorgen dat er rekening wordt gehouden met de behoeften en prioriteiten van alle belanghebbenden.

TOON DE OVEREENSTEMMING AAN met lokale ontwikkelingSprioriteiten 3. Laat zien hoe de integratie van SDG 1 in de toeristische sector aansluit bij bredere lokale ontwikkelingsprioriteiten, zoals armoedebestrijding, economische groei, ecologische duurzaamheid en sociale inclusie. Benadruk de onderlinge verbondenheid van de SDG’s en hoe het aanpakken van armoede door middel van toerisme kan bijdragen aan het bereiken van meerdere ontwikkelingsdoelen.

4. OP BEWIJS GEBASEERDE ARGUMENTEN

Partnerschappen en coalities opbouwen Door een op samenwerking gebaseerde en op feiten gebaseerde aanpak te hanteren, kun je belanghebbenden effectief betrekken en momentum creëren voor de integratie van SDG 1 in de toeristische sector, waardoor uiteindelijk de hoop op een betere toekomst in de gemeente terugkeert. 5. Stimuleer partnerschappen en coalities met gelijkgestemde organisaties, instanties en individuen die zich inzetten voor armoedebestrijding en duurzaam toerisme. Maak gebruik van de collectieve expertise, middelen en invloed van belanghebbenden om steun te mobiliseren voor op armoede gerichte toeristische initiatieven.

HARTELIJK DANK!

RkJQdWJsaXNoZXIy NzYwNDE=